Yoko Ono, designerul copy-paste?

Yoko Ono, designerul copy-paste?

Yoko Ono, văduva cântăreţului John Lennon, a fost dată în judecată de designerul Haleh Nematzadeh care pretinde că aceasta i-ar fi copiat o parte din creaţii.

Yoko Ono, în vârstă de 80 de ani, şi-a lansat propria linie vestimentară masculină – numită „1969 – 2012” şi inspirată de fostul ei soţ, John Lennon. Colecţia a fost prezentată în premieră în noiembrie 2012.

Nematzadeh pretinde că a trimis imagini ale creaţiilor sale aceluiaşi magazin multibrand, Opening Ceremony, înainte ca Ono să îşi anunţe propriul proiect de modă, cu scopul ca magazinul american să îi vândă colecţia. Ea mai spune că mai multe motive prezente în creaţiile sale, printre care imprimeurile îndrăzneţe de pe şliţ şi piept, au apărut, mai târziu, în piese vestimentare incluse în linia semnată de Yoko Ono.

Potrivit Vogue, reprezentanţii Opening Ceremony nu au oferit o poziţie oficială în acest sens.

Să fii de partea adevărului poate fi adesea foarte dificil, dar nu aş putea trăi altfel”, a scris Haleh Nematzadeh pe Twitter.

În stânga, colecția primăvară 2013 a lui Haleh Nematzadeh, iar în dreapta - colecția lui Yoko Ono

În stânga, colecția primăvară 2013 a lui Haleh Nematzadeh, iar în dreapta – colecția lui Yoko Ono

Provenind dintr-o familie din elita japoneză, apropiată de casa imperială niponă, Yoko Ono a crescut în Japonia şi în Statele Unite şi a intrat în mediul artiştilor avangardişti newyorkezi la sfârşitul anilor ’50.

Influenţată de mentorul ei, compozitorul şi artistul plastic John Cage, Yoko s-a alăturat curentului de artă contemporană pe care acesta l-a creat, Fluxus, care integrează publicul în creaţia artistică, pentru a suprima barierele dintre artă şi viaţă.

Încă de la debutul ei, Yoko Ono a încercat să descompună arta aşa cum era ea concepută în epocă în muzee, să o pună permanent sub semnul întrebării, să militeze pentru pace şi pentru egalitatea între sexe, adeseori prin intermediul prestaţiilor sale artistice.

În 1964, în spectacolul „Cut Piece”, ea şi-a invitat publicul să o dezbrace pe scenă, tăindu-i hainele cu foarfeci, o performanţă cu rol de pionier în arta corporală feministă, într-o epocă în care teoriile feministe nu apăruseră încă.

Yoko este şi o pictoriţă apreciată, printre operele sale numărându-se, de exemplu, picturi pe vitralii transparente.

În numeroasele sale texte scrise, artista niponă evocă adeseori poezia elementelor naturale (pământ, apă, foc, aer).

Întrebată de un jurnalist despre proiectele sale, după vârsta de 80 de ani, Yoko Ono a răspuns: „Am decis să încep o a doua viaţă, în care voi face toate acele lucruri pe care nu le-am făcut încă niciodată„, a declarat, zâmbind, artista niponă, care a încercat deja aproape totul – sau aproape totul. În 2012, ea a acceptat o nouă provocare şi s-a lansat în modă.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*