Van Cleef & Arpels, haute-couture cu diamante

Van Cleef & Arpels, haute-couture cu diamante

Carate, claritate, culoare și contur sunt cele patru criterii după care se ghidează specialiștii atunci când evaluează bijuteriile. Casa franceză Van Cleef & Arpels este printre singurele din lume care reușesc combinația celor patru într-o singură piesă.

Aşa cum Christian Dior a devenit un univers propriu în lumea haute-couture, aşa Van Cleef & Arpels deţine supremaţia creativă în lumea accesoriilor. Nu este doar un nume, ci un renume pe care brandul francez îl datorează competenţei sale în lucrul pietrelor preţioase. Tehnicile exclusive de prelucrare a pietrelor, patentate de artizanii companiei, precum Mystery Setting, au transformat Van Cleef & Arpels în maestrul absolut al creaţiilor haute-joaillerie şi nu numai. Astăzi, portofoliul companiei adună bijuterii, parfumuri şi ceasuri, precum şi colecţii limitate de mici opere de artă.

Succesul vine din familie

Compania există cu numele din 1896, dar abia în 1906 a fost înregistrată sub numele Van Cleef & Arpels, cu ocazia deschiderii primului magazin la 22 Place Vendôme, în Paris. De la bun început, Van Cleef & Arpels a fost misiunea unor negustori de bijuterii, care se ocupau de comercializarea lor din generaţie în generaţie. Între anii 1909 şi 1939, Van Cleef & Arpels a prosperat şi a deschis buticuri în hoteluri şi în resort-uri de vacanţă în Deauville, Le Touquet, Nisa şi Monte Carlo, unde clientela era exact pe gustul brandului.

Dar adevărata expansiune a brandului începe în 1944, odată cu deschiderea primul butic american, pe 5th Avenue. Van Cleef & Arpels a fost primul bijutier francez care şi-a deschis magazine în Japonia şi China, fiind, de altfel, una dintre micile companii care au profitat din plin de Al Doilea Război Mondial.

De-a lungul anilor, firma fost condusă de către un descendent al familiei Arpels, până în 1999, când a fost cumpărată de Compagnie Financière Richemont S.A.

Membrii curţilor regale, personalităţi din lumea financiară şi magnaţi industriali au dus prestigiul brandului mai departe de Europa, până în America, Asia şi Orientul Mijlociu. De la prinţesa Grace Kelly, regina Elisabeta I şi vedete alese de la Hollywod, toate au purtat cel mai atent lucrate bijuterii, care fac deliciul privirilor tuturor.

Istoria mărcii, în creaţii emblematice

Succesul şi longevitatea brandului se datorează exclusiv creativităţii, dar mai ales îndemânării artizanilor care lucrează pentru compania franceză. Încă de la început, Van Cleef&Arpels a stabilit noile canoane creative şi estetice după care bijuteriile trebuie realizate. În 1916, casa a lansat o colecţie de bijuterii din lemn, ceea ce pentru respectiva perioadă a fost un adevărat eveniment. A urmat, în 1923, apariţia primului ceas de mână care avea curea de piele, realizat din aur alb şi galben.

Una dintre colecţiile care şi-au pus amprenta asupra casei Van Cleef&Arpels este Mystery Setting, care este permanent reinventată. Mystery Setting înseamnă ondulaţii, forme sculpturale ce uimesc şi pun în evidenţă strălucirea pietrelor preţioase, dar mai ales o tehnică ce aparţine doar casei franceze. Aceasta permite crearea bijuteriilor voluptuoase cu pietre mari şi forme tridimensionale.

Şi când nu au fost colecţii, au fost piese rămase celebre. Cum este cazul brăţării împodobită cu boboci albi şi roşii de trandafiri, realizată din diamante, rubine şi smaralde, premiată la Expoziţia Internaţională Decorativă a Industriei Moderne din Paris, în 1925. Sau cum este cazul cutiuţei Minaudière, lansată în 1930, ce a devenit o emblemă a casei. Ideea realizării unei Minaudière a pornit de la Charles Arpels, care a observat-o pe Florence Jay Gould scăpând rujul la întâmplare în geantă. Minaudière este o versiune sofisticată a unui „vanity fair“ ce permite femeii cosmopolite să poarte cu sine rujul de buze şi pudra într-o manieră extrem de şic.

O altă coordonată definitorie a Casei Van Cleef este colierul cu „fermoar“ (Zip Necklace) care poate fi purtat şi ca brăţară, inspirat de Ducesa de Windsor în anul 1930. Colierul nu a fost produs până în 1951, însă odată cu apariţia sa a fost continuu explorat şi reinventat. Una dintre colecţiile celebre ale casei franceze rămâne Mystery Setting, cu tăietura sa specială.

O colecţie celebră: cinci baluri legendare

Artizanii de la Van Cleef & Arpels au ales, pentru o colecţie haute-joaillerie din 2011, tema balurilor de altădată. Cinci baluri legendare ale secolului trecut, fiecare prezentat de o balerină transformată într-o broşă, dar şi de câte un inel împovărat de pietre preţioase imense, fără cusur (inelele sunt prezentate în casete speciale, ornate cu motive simbolice pentru fiecare dintre cele cinci baluri).

„Palais d’Hiver“ face trimitere la balul organizat în 1903 de familia imperială rusă, la palatul de iarnă de la Sankt Petersburg, considerat cântecul de lebădă al Rusiei imperiale, iar balerina îmbină elementele dansului clasic francez cu cele tradiţionale ruseşti. „Bal du Siècle“ face trimitere la Veneţia secolului al XVIII-lea, Veneţia celebrului Casanova.

„Black&White“ este balul care i-a adus lui Truman Capote 500 de prieteni, dar şi mii de duşmani, dintre cei pe care nu i-a invitat la evenimentul secolului în New York, organizat pentru a-şi sărbători succesul. Marlene Dietrich, Greta Garbo, Vivien Leigh, Mia Farrow, Frank Sinatra, familiile de miliardari Agnelli, Rockefeller, Niarchos, ducele şi ducesa de Windsor, o parte din familia Kennedy – oaspeţii lui Capote au transformat Plaza în cel mai elegant şi sofisticat loc din New York pentru o noapte.

Balerina Van Cleef respectă codul cromatic al balului şi e „îmbrăcată“ într-o rochie fluidă, stil Art Déco, din diamante şi onix, iar inelul „Abstraction“ se distinge printr-un diamant excepţional de 15,54 carate, de cea mai frumoasă culoare – ID şi de puritate IF (Internaly Flawless – fără defecte). Gemologii Van Cleef & Arpels au petrecut mai mulţi ani în căutarea acestei pietre fără seamăn.

„Balul Oriental“ este o explozie de culoare – începând de la balerina senzuală, împodobită cu lănţişoare de aur la gleznă şi la încheieturi. „Balul Oriental“ a fost organizat la Paris de către baronul Alexis de Redé, iar printre invitaţi s-au numărat Brigitte Bardot, Guy de Rothschild, Salvador Dali şi Amanda Lear. Nu în ultimul rând, „Balul Proust“ îl onorează pe scriitorul francez, printr-o colecţie graţioasă, elegantă, nostalgică şi poetică. Balul a fost ideea lui Guy de Rothschild şi a a avut loc la castelul de Ferrières.

Şcoala de bijutierii

Bijutierii francezi de la Van Cleef & Arpels au deschis, anul acesta, Şcoala Van Cleef & Arpels, în Paris. Din dorinţa companiei de a readuce în centrul atenţiei o meserie plină de secrete, dar şi uitată, şcoala este destinată oricărei persoane care doreşte să afle mai multe despre industria bijuteriilor, fie că vrea să înveţe meserie sau nu. Reprezentanţii Van Cleef s-au declarat apărători înverşunaţi ai meşteşugurilor artistice şi au deschis această şcoală pentru a transmite cunoştinţele şi tehnicile experţilor bijutieri.

Şcoala îşi va derula programele în trei etape: dezvăluirea, iluminarea şi revelarea. Fiecare etapă va consta în mai multe capitole care le vor permite studenţilor să progreseze cu fiecare capitol încheiat.

 

Sursa: Adevărul

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*