Romanian Fashion Awards 2013

Romanian Fashion Awards 2013

Organizatorii Bucharest Fashion Week au decernat, în cea de-a cincea seară de festival, „Oscarurile din Industria Modei” – Romanian Fashion Awards, trofeul „Designerul Anului” ajungând în acest an la talentatul George Hojbotă.

„Drumul până aici nu a fost ușor pentru că nimic nu e ușor în viață. Nu a fost nici greu, pentru că pun pasiune în ceea ce fac”, declara George Hojbotă la primirea premiului.

Pentru George Hojbotă moda reprezintă un joc, un mod de a fi, o expresie a libertății sau poate o cale spre perfecțiune: „Dacă m-ai întreba ce cred despre modă, aș spune că moda este asemenea unei femei care are nevoie de mai multe creme anti-age decât orice om de rând, renaște din sine însăși, își mănâncă precum Saturn proprii copii înainte ca noi să-i putem vedea. Moda se schimbă atât de repede încât dacă vrem să ținem pasul cu ea ar trebui să fim asemenea atleților într-o cursă de viteză pe o pistă lungă… Da, moda se schimbă, se hrănește din efemer însă nu e tocmai a noastră nevoia de schimbare?”

Anul 1998 reprezintĂ anul de debut în lumea fascinantă și teribilă a modei. Mai întâi ca asistent designer și stilist, iar mai apoi, peste câțiva ani, să conducă liniile de creație pentru unele dintre cele mai prestigioase branduri românești. „Student fiind la Drept, în anul doi am debutat în lumea modei. Universul meu s-a schimbat iar mai apoi am preferat să privesc Justiția drept o femeie prost îmbrăcată, să visez colorat și să mă joc serios cu linii, forme, lumini sau umbre. Am învățat de la cei mai mari și cei mai buni. Am colaborat cu echipe de oameni extraordinari reușind să aflu ce înseamnă să transpui o schiță într-un tipar, ce înseamnă ca un produs să te reprezinte în fața consumatorilor, am învățat că în creație poți visa fără limite iar în producție trebuie să ajungi înapoi cu picioarele pe pământ. Datorez oamenilor pe care i-am întâlnit tot ceea ce am învățat….să creez linii vestimentare pentru femeia de carieră, elegantă și rafinată la Nichi – Cristina Nichita si Janine; să imaginez lenjerie masculină, cămăși și rochii fabuloase la Cătălin Botezatu; să lucrez cu denim și piele la Mancetta, iar în paralel să imaginez creații fantastice, nonconformiste, controversate, pentru numele propriu”, spune George Hojbotă.

Colecțiile sale sunt „un adevărat pelerinaj vestimentar”, după cum recunoștea chiar designerul. Ele sunt „fie inspirate din vestimentația armatei germane din secolul al XIX-lea, fie proiecții ale întâlnirii virtuale cu personajele din tablourile lui Joan Miro, fie inspirate din călătoriile imaginare pe tărâmurile fantastice ale îngerilor sau demonilor. Sunt, în fond, o extensie a personalității, o declarație de individualism„.

Conceptele de creație oscilează între retro și futurist, urban-fantastic, arhitectural-poetic. Relația între masculin și feminin este privită ca un joc al seducției în care dominarea nu este aproape niciodată unilaterală deoarece rolurile se schimbă mereu. Masculin-feminin este un joc în care planează nevoia de a fi puternic, de a declanșa dansuri ale atracției asezonate cu respingeri magnetice.

Controversat, dramatic, spectaculos sunt cuvinte care descriu colecțiile George Hojbotă. În 2009, un model gol pe podium îmbrăcat de cavaleri cu căști pătrate din plastic este privit un desert plăcut – stilistic vorbind. O colecție mixtă în care băieți cuminți păzesc fetele rele. O actuală inversare a rolurilor, linii masculine atribuite pieselor feminine și detalii feminine atribuite monocrom pieselor masculine.

În afara premiilor de debut, în următorii ani declarat „Cel mai bun designer român de avangardă”, iar în Taiwan este invitat pentru a i se oferi marele premiu la un concurs de design vestimentar la care au participat reprezentanți din 24 de țări.

 

 

Iată lista completă a premiilor Romanian Fashion Awards 2013:

 • Cel mai bun make-up artist – Cotimanis Show, premiul a fost ridicat de doamna Florina Mărcuță
 • Cel mai bun hair-stylist – Geta Marin hair studio & academy
 • Cel mai bun fotograf de modă –  Andreea Retinschi
 • Cel mai bun fotograf de podium – Robert Marooni
 • Cel mai bun blog de fashion – Alina Ceușan
 • Cel mai bun centru fitness – Sky Wellness. Premiul  a fost ridicat de Claudiu Osman
 • Cel mai bun organizator al evenimentelor de lux și fashion – Nicușor Stan – presedintele centrului de evenimente si conferinte Ambasador
 • Cea mai fashion artistă – Andreea Goddess
 • Premiul pentru crearea unui nou gen artistic – Teatru de modă – Kasta Morrely, premiul a fost ridicat de Diana Alexandroaie, președinte Kasta Morrely
 • Cel mai vândut brand – BSB. Premiul a fost ridicat de Alina Bistreanu
 • Cel mai creativ bijutier – Gheorghe Chirigiu, președinte Fort Jewellery. Premiul a fost ridicat de Patricia Chirigiu
 • Cel mai fashion cabinet de chirurgie estetică – Cabinet dr. Renert Gad
 • Premiu special pentru cele mai fashion rochii de mireasă – Laura Olteanu
 • Cel mai bun creator de pantofi – Mineli Boutique. Premiul a fost ridicat de Ionuț Glăvan
 • Premiul pentru debut în modă – Paula Milea și Adriana Bahmuțeanu
 • Cel mai bine cotat designer – Andreea Dogaru
 • Cel mai bine cotat model masculin – Florin Sopcu
 • Cel mai bine cotat model feminin – Sabina Trandafir
 • Cel mai bun creator de ready to wear – Nausica
 • Cel mai bun creator de couture –  Cristiana Maria Purdescu
 • Designerul anului – GEORGE HOJBOTĂ

Foto: Sorin Ioniță, Robert Marooni

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook
 1. Butterfly by Andreea Dogaru pe catwalk-ul BFW - BFW

Leave a reply

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*