Moda anilor ’80 n-a murit

Moda anilor ’80 n-a murit

Moda iubeşte să recicleze. Dar sunt anumite imagini şi atitudini ce nu pot fi revizuite, pentru că nu au dispărut niciodată. Stilul anilor ’80 este unul dintre acestea.

Odată cu lansarea unei expoziţii dedicate deceniului început în 1981, la muzeul Victoria&Albert, din Londra, criticii de modă şi presa de specialitate trasează conturul unei influenţe încă prezente şi astăzi. „Este o moştenire a anilor ’80 care nu va pleca atât de uşor, începând de la schimbarea principală care a legitimat stilul însuşi“, scrie  Peter York, în „Intelligent Life“.

Înainte de anii ’80, stilul era doar opusul conţinutului. Era definit de clasele conducătoare, absolvenţi care citiseră toţi clasicii, istoria, care lucrau în media, mai ales în edituri, care vedeau stilul ca pe un inamic al autenticităţii sau al valorii.

„Stilul era o capcană sau o deziluzie, ceva folosit de publicitari şi de cei care îmbrăcau vitrinele pentru a-i păcăli pe triştii impresionabili“, a spus York. Dar lucrurile s-au schimbat până la finalul decadei ce avea să fie una dintre cele mai urâte şi iubite, în acelaşi timp.

Stilul a căpătat substanţă. Oamenii au început să vorbească regulat despre el. Vorbeau despre stilul unor individuali, precum Donald Trump sau Jack Welch, dar, mai ales, vorbeau într-o isterie despre stilul designului interior. Cărţi şi reviste promovau, pompau chiar ideea de stil, pe care o aplicau unei categorii extinse de lucruri şi experienţe ce puteau fi cumpărate: camere de hotel, maşini, brânzeturi“, a adăugat acesta.

Stilul era diferit de modă, pentru că implica alegeri şi exprimări personale, nu conformitate.

Stilul anilor ’80 a desenat o cultură a clubului, a homosexualilor, a artei contemporane, a mâncărurilor şi a tinerilor cu idei învechite care îşi cizelau produsele pentru retail şi o ţintă mainstream. Tendinţa a accelerat şi a devenit profesională şi sistematizată în secolul al XXI-lea.

Acest lucru se poate vedea în existenţa unei reţele în creştere a generatorilor de trenduri. Se poate vedea în felul în care afaceri de tot felul au astăzi directori de creaţie“, subliniază York.

Ce au făcut anii ’80 pentru noi? Au dat drumul celor care ne-au învăţat că stilul contează şi că priorităţile fiecăruia contează“, a conchis acesta.

Cine sau ce a avut o prezenţă pregnantă care a adus schimbarea ce nu a mai plecat?

Giorgio Armani

Omul care a definit decada, de la umeri în jos. Poate că prietenul său, maestrul Gianni Versace, a furat lumina reflectoarelor, dar Armani a vândut tot. În afară de ţările comuniste, nu au existat foarte mulţi oameni care să nu poarte o piesă semnată de el, printre care costumele deconstruite şi umerii relaxaţi. Desigur, nimeni nu-i cumpăra pentru că erau relaxaţi, ci pentru că erau cei mai largi din lume.

Afaceri mari

Business-ul a definit decada şi nu doar afacerile celor care se îmbrăcau pentru succes. A fost perioada în care industria modei a fost dominată de consorţii care căutau o modalitate să scoată profit de pe urma hainelor de designer.

Chanel

Este greu de crezut că până în 1983 Chanel era, cumva, o casă de modă demodată ale cărei piese nu prea erau purtate. Asta până în anul în care Karl Lagerfeld a fost convins să vină la conducerea casei de modă, moment care s-a sincronizat cu creşterea profitului.

Diana, prinţesa de Wales

Nimeni nu s-a putut gândi că atunci când Lady Diana Spencer (foto) a fost anunţată drept logodnica moştenitorului la tronul Angliei s-a născut şi un „fashion icon“, aşa cum ar spune englezii. Stilul Dianei a făcut parte din categoria „New Romantics (Noii romantici)“, începând de la rochia de mireasă purtată în 1981.

Exerciţiul

Mersul la sală nu presupunea doar locul cu pricina, ci despre stilul de viaţă. Mania fitness-ului a atins culmile în anii ’80 şi a dus şi la crearea unei noi atitudini vestimentare. Colanţii, dar şi rochiile extrem de mulate pe corp, tip Hervé Léger şi Azzedine Alaïa, îşi au începuturile în acea decadă.

Jean Paul Gaultier

Designerul care a îmbrăcat bărbaţii în fustă şi femeile în brasiere conice, „copilul teribil“ al modei franceze, a fost extrem de influenţat de cultura britanică, prima „doborâtă“ de anii ’80.

Pălăriile

Un accesoriu esenţial în 1950, refuzat cu îndârjire în 1960 şi uitat în 1970 şi-a retrăit perioada de glorie în deceniul ce a urmat. Stephen Jones, unul dintre modiştii prezenţi şi astăzi, este direct responsabil pentru îmbrăcarea capetelor sau, măcar, influenţarea lor pe plan stilistic.

Blugii

Decoloraţi, prespălaţi, tăiaţi sau mulaţi, blugii erau alegerea vestimentară numărul 1 a deceniului. Au devenit un simbol atât de puternic, încât Anna Wintour i-a pus pe coperta revistei „Vogue“.

Christian Lacroix

„Iubitul modei“ în anii cu pricina, Lacroix a realizat haine scandaloase care exemplificau estetica postmodernă. „Moda de astăzi trebuie să fie o caricatură, mai mare decât viaţa“, a spus cel care o îmbrăca în corsete atunci pe Madonna.

MTV

Cum poate un post TV să definească moda unui deceniu? MTV a adus în prim-plan acei „M“ capitali: Madonna şi Michael Jackson. Faptul că o generaţie întreagă s-a îmbrăcat precum diva americană (foto) în videoclipul „Like a Virgin“ nu este o coincidenţă.

Noii romantici

Nu trebuie să-ţi fie teamă de ridicol“, cânta Adam Ant, decorat cu dermatograf. Ar fi putut să fie mottoul întregii mişcări, născută din rămăşiţele punk. Erau tinerii care aveau un ţel în modă. Cei mai mulţi îşi cheltuiau banii pe haine de la Vivienne Westwood, John Galliano şi pălăriile lui Stephen Jones.

Ray-Ban

Ochelarii de soare esenţiali ai decadei. La fel şi astăzi. Modelul Wayfarer a fost văzut pe toată lumea: de la Don Johnson (foto) în „Miami Vice“, la Bruce Willis în „Maddie şi David“ şi Tom Cruise în „Afaceri riscante“.

Tricourile cu mesaj

„Frankie say relax“ (n.r. – Frankie spune să te relaxezi) a fost mesajul omniprezent, lansat de designerul Katharine Hamnett. Diverse mesaje cu încărcătură socială, chiar politică erau purtate cu mândrie pe tricourile asortate cu pălării şi zeci de brăţări.

Vogue

Nu revista, deşi Anna Wintour a publicat prima ediţie britanică a revistei în 1986, ci dansul. Popularizat de Madonna, din nou, şi originar din cluburile gay din Harlem, a fost un dans prezent în toată lumea.

Vivienne Westwood

Fără niciun dubiu, cel mai important designer al deceniului, Westwood a fost generatorul a numeroase stiluri extrem de populare atunci. Noii Romantici, lenjeria intimă ca piesă de rezistenţă (vezi Madonna), fusta-stilou, topul scurt, colanţii şi multe altele s-au născut datorită imaginaţiei ei febrile. În ciuda succesului de atunci, nu prezenta colecţii, iar când a început, spre finalul anilor ’80, s-a transformat într-un influenţator major al designerilor din toată lumea. John Galliano şi Alexander McQueen au pentru ce să-i mulţumească.

XXX

A fost primul deceniu în care sexul a fost „articulat“ puternic pe podiumuri. Gaultier şi Westwood îşi îmbrăcau modelele în corsete, iar Thierry Mugler le trimitea în lenjerie intimă pe podium

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*