Cristiana Maria Purdescu – apariție sofisticată și imprevizibilă

Cristiana Maria Purdescu – apariție sofisticată și imprevizibilă

Joi, 7 noiembrie, ora 18:00, în spațiile medievale (Pivnițele Cantacuzine) ale Muzeului Național Cotroceni, se va deschide cea de-a XIV-a ediție a „Salonului Național de Artă Decorativă – Cotroceni, 2013”. Cristiana Maria Purdescu – poet, pictor, proiectant de îmbrăcăminte, designer vestimentar și doctor în arte plastice și decorative a Universității Naționale de Arte București, va participa cu o lucrare unicat de artă vestimentară, singura de acest gen din expoziție.

Obiectul de artă vestimentară care va fi expus în cadrul „Salonului Național de Artă Decorativă” de la Cotroceni a fost creat de reputatul designer în luna septembrie a acestui an și face parte din ciclul „Butterfly 2013”.

Pasiunea mea pentru moda retro a adus în prim plan stilul gogoșar reinterpretat în trapez, broderiile și inserțiile textile, care dau întotdeauna un plus de stil ținutelor vestimentare create de mine”, a declarat Cristiana Maria Purdescu în exclusivitate pentru FashionTV România.

Veșmântul, obiect de artă expus la Muzeul Cotroceni și confecționat din satin de mătase naturală – apariție sofisticată și imprevizibilă care se remarcă prin broderii cu pene, plasă, fire (bumbac și mătase) de diferite dimensiuni, aplicate sub diferite forme -, ne întoarce în timp și ne provoacă să medităm asupra conceptului de frumusețe de altădată. Dimensiunea retro și cunoașterea principiilor unui ideal de frumusețe ce a dominat o anumită perioadă istorică ne pot influența orizontul de creativitate. Dar numai dacă vom înțelege cum să ne raportăm la farmecul acestuia din perspectiva cerințelor contemporane, cotidiene și avangardiste, a cerințelor și a aspirațiilor personale de creativitate și originalitate.

Fiind prezentă în cadrul unei manifestări artistice la nivel național și internațional, artă vestimentară pe care o slujesc cu atâta credință, va fi promovată în țară și în străinătate, potențialul meu creator va fi pus în valoare în cadrul unui eveniment artistic de elevată ținută estetică, iar numele meu si imaginea lucrării artistice vor fi incluse în albumul Salonul Național de Artă Decorativă – Cotroceni 2013, album care va fi păstrat la Muzeul Cotroceni, la sediul Uniunii Artiștilor Plastici din România, la Ambasada Republicii Moldova la București și la Muzeul Național de Artă Decorativă – Chișinău, Republica Moldova”, a precizat Cristiana Maria Purdescu.

  • Cum ați fost aleasă?

Este foarte pertinentă această întrebare și este bine că mi-ați pus-o, fiindcă în lumea artistică din zilele noastre există foarte mulți creatori profesioniști, cu rezultate remarcabile în domeniul artelor decorative (ceramică, sticlă, metal, tapiserie, modă vestimentară), creațiile lor reprezentând adevărate opere de artă.

Eu particip pentru a doua oară la acest eveniment artistic, iar lucrarea mea „Butterfly 2013” a fost aleasă în urma unei selecții făcută de un juriu format din specialiști de înaltă ținută. Piesa vestimentară care a fost expusă anul trecut la Cotroceni – o rochie prezentată în cadrul Festivalului Bucharest Fashion Week 2011, a fost nominalizată pentru premiu, deci acel veșmânt „a vorbit” frumos despre mine, el fiind cea mai bună scrisoare de recomandare pentru arta vestimentară a Cristianei Maria Purdescu.

  • Ce înseamnă pentru dumneavoastră participarea la acest eveniment artistic?

Participarea la acest eveniment înseamnă valorificarea potențialului meu creator, valorizarea mea ca artist profesionist, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

Nu mai puțin de 111 artiști contemporani – consacrați și tineri din toată țara și, evident, artiști din Republica Moldova, vor participa la acest eveniment de amploare. Muzeul Național Cotroceni este singurul muzeu care organizează un astfel de fenomen artistic la nivel național și internațional, evenimentul artistic având rolul de a promova arta decorativă românească și pe creatorii ei, dar și de a-i coopta pe artiștii din Republica Moldova. Poate datorită acestui scop nobil, în cursul anului 2014, ediția aceasta a „Salonului Național de Artă Decorativă – Cotroceni”, va fi repetată în Republica Moldova, la Muzeul Național de Artă Decorativă din Chișinău.

După vernisajul de la ora 18:00, va avea loc un spectacol susținut de soprana Madelaine Pascu, baritonul Ioan Pascu și pianistul Alexandru Petrovici.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook
  1. dedoruldorului
    16/11/2013 at 17:19

    Un suflet minunat,un poet de talie,si un creator de moda care ocupa dupa mine,locul intai pe podium.Succes stimata doamna Cristina Maria Purdecu

  2. Cristina Simion | FashionTV Romania

Leave a reply

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*