Cea mai veche geantă pentru femei din lume

Cea mai veche geantă pentru femei din lume

Realizat manual în jurul anului 1300, preţiosul accesoriu se crede că este cel mai vechi de acest gen din lume. Geanta a fost găsită în oraşul Mosul, în nordul Irakului, şi este confecţionată din metal, cu aplicaţii din aur şi argint.

Nu s-a ştiut mult timp care a fost destinaţia iniţială a accesoriului vechi de 700 de ani. S-a crezut că este un portofel, chiar un mic cufăr folosit pentru călătoriile pe cal, dar s-a ajuns la concluzia că era o geantă de mână pentru o femeie provenită dintr-o familie bogată.

Geanta este o adevărată operă de artă, suprafaţa sa fiind împodobită cu scene care se petreceau la curţile regale. În centrul scenei este înfăţişat un cuplu înveşmântat în straie bogate, înconjurat de servitori în costume de provenienţă mongolă, care le oferă îndrăgostiţilor mâncare şi băutură, în timp ce li se cântă la un fel de lăută şi sunt apăraţi de soare cu umbrele.

Poşeta“ s-a aflat în posesia colecţionarului Thomas Gambier Parry, apoi a rămas familiei acestuia, iar acum a fost împrumutată Galeriei Courtauld din Londra pentru a fi  prezentată publicului larg în cadrul unei expoziţii deschise între 20-18 mai 2014.

Este posibil ca această piesă să fie cea mai veche geantă de mână din lume. De asemenea, accesoriul reprezintă una dintre cele mai frumoase lucrări în metal din nordul Irakului. Geanta a fost făcută la Mosul, cel mai probabil după ce oraşul a fost cucerit de mongoli“, a declarat Rachel Ward, curatorul galeriei, pentru Daily Mail.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*