Casa Dior, acuzată de rasism

Casa Dior, acuzată de rasism

Casa de modă Dior a fost acuzată de „rasism pe podiumul de modă” de către un director de casting, pentru că, în cel mai recent show de modă prezentat la Paris, nu a avut niciun model de culoare.

Astfel, dacă până recent, prezentările de modă ale casei Dior se remarcau şi prin multiculturalitatea şi diversitatea modelelor, se pare că în ultimele prezentări avem de-a face cu o schimbare de optică şi toate modelele sunt „foarte germanice”.

În acest context, James Scully, care se ocupă cu selecţia modelelor pentru Tom Ford, Jason Wu, Derek Lam, Stella McCartney, Lanvin şi Carolina Herrera, l-a acuzat pe Raf Simons, directorul de creaţie al casei Dior, că a transmis prin această atitudine un mesaj similar cu cel al predecesorului său John Galliano, concediat de la Dior în februarie 2011, după ce a făcut o serie de afirmaţii cu caracter rasist într-o cafenea din Paris.

Castingul de la Dior a fost atât de «alb» încât mi se pare că a fost deliberat. Am urmărit acel show de modă şi m-a plictisit – aproape că nu m-am putut concentra asupra hainelor din cauza modelelor„, a declarat James Scully pentru BuzzFeed.

S-o fi plâns Natalie Portman că John Galliano este rasist, dar am impresia că Raf Simons transmite acelaşi mesaj. Nu văd unde este diferenţa dintre cei doi. Dacă aş lucra de mâine la Dior, ar fi modele de culoare în show-urile lor„, a mai spus Scully.

Însă directorul de casting nu s-a oprit aici cu atacurile şi a acuzat şi alte case de modă celebre – Saint Laurent, Louis Vuitton şi Chanel – că nu ar fi suficient de variate din punct de vedere rasial. „Cu cât mai divers, cu atât mai bine„, a spus acesta.

De asemenea, Scully a comentat şi la adresa casei Calvin Klein, sesizând că, prin introducerea unui singur model de culoare în prezentarea sa de modă, a făcut un efort minim, un „tokenism”, cu scopul de a scăpa de gura lumii.

James Scully a fost susţinut în afirmaţiile sale şi de alţi directori de casting. Astfel, John Pfeiffer, care face selecţia modelelor pentru Michael Kors, Bottega Veneta, Donna Karan, Diane von Furstenberg şi Victoria’s Secret, spune, de asemenea, că diversitatea este extrem de importantă, dar „când vezi o singură fată de culoare şi o singură asiatică într-un show de modă este clar vorba despre ‘tokenism’„.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook
  1. Robert Pattinson, ipostaze necenzurate în noua reclamă Dior | FashionTV Romania

  2. Iată rochiile câştigătoarelor Premiilor Oscar, din 1929 până în prezent | FashionTV Romania

Leave a reply

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*