Brandul „So Proud Apparel” te face să simţi româneşte

Brandul „So Proud Apparel” te face să simţi româneşte

Un rapper şi un artist tatuator din Capitală au lansat primul brand vestimentar – So Proud Apparel – care încearcă să le trezească tinerilor români sentimentul de patriotism.

Căldură mare, monşer“, scria Caragiale într-una din schiţele sale, iar celebra replică a fost preluată şi de Dragoş Macavei şi Costache Nicolae, membru în trupa hip-hop Il-Egal, ca punct de plecare pentru punerea pe picioare a conceptului So Proud Apparel, în anul 2012, brand de îmbrăcăminte urbană ce readuce în prim-plan chipurile unor personalităţi de marcă din istoria României.

Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Ion Creangă, Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul sunt figurile imprimate pe tricourile şi hanoracele care au prins de minune în rândul cumpărătorilor tineri, dar au suscitat şi interesul celor mai în vârstă.

Dornici să reînvie spiritual naţionalist în inimile românilor, cei doi bucureşteni au lansat pe piaţă, sub sloganul „A se purta cu mândrie/So Proud Apparel“, colecţia vestimentară având ca unică sursă de inspiraţie valorile româneşti.

Ne-am dorit să realizăm acest proiect vestimentar şi am început, într-o primă fază, cu tricourile Il-egal (trupă de hip hop – n.r.), când băieţii au lansat ultimul lor album, «Il-Egal prezintă H.A.I.T.A», în 2010. Doi mai târziu, am descoperit că şi Costi voia să lucreze pe partea de design vestimentar şi aşa s-a născut So Proud Apparel“, a declarat Dragoş Macavei.

Desigur, formalităţile de înscriere a firmei şi birocraţia n-au lipsit nici de astă dată din peisaj. Băieţii au colindat pe la Registrul Comerţului în dorinţa de a debuta sub un alt nume, dar s-au lovit de protestele unei case de modă din afara graniţelor.

Ne-am gândit mult la numele proiectului şi, iniţial, chiar alesesem o altă variantă. Am fost nevoiţi, însă, să schimbăm denumirea, pentru că am primit reclamaţii din partea unui brand celebru de bijuterii din străinătate“, îşi aminteşte Dragoş.

De ce o denumire în limba engleză pentru un brand care promovează valorile româneşti? „Ne-am gândit la «So Proud Apparel/A se purta cu mândrie», deoarece voiam să mergem pe ideea de naţionalism. Unii ne-au contestat opţiunea întrucât foloseam limba engleză ca instrument de comercializare, dar oricât de mult ne-am fi străduit, titlul nu suna deloc bine în română, plus că voiam să facem piese pe care le-ar purta şi cei plecaţi în afara graniţelor“, explică aceştia.

Puya, Alex Velea şi patriotismul

Deşi au pornit cu doar câteva mii de lei în buzunar, tinerii s-au bucurat de susţinerea clientelei încă de la început. „Oamenii au fost interesaţi de modele noastre, având în vedere că timbrul ăsta naţional prinde foarte bine. Nu putem vorbi de un boom pe piaţă, dar feedback-ul a fost, cu siguranţă, unul pozitiv“, punctează Costache Nicolae.

De la momentul lansării pe piaţă, So Proud Apparel a atras atenţia a tot mai multe persoane dornice să fie văzute avându-l pe Mihai Viteazul „desenat“ pe piept, fie ei puştani sau clienţi trecuţi de prima tinereţe. „A venit o dată la noi un tip de 45 de ani, cu o maşină d-aia Aro veche, plină de steguleţe cu România, şi a luat două tricouri. A zis că poartă numai lucruri de genul ăsta“, a adăugat Costi.

Inclusiv vedetele autohtone au fost atrase de mesajul promovat de tricouri. Puya (foto), Alex Velea, Cabron şi Yolo, interpretul piesei „Te pup, Pa Pa!“, au apărut, în public, purtând ţinute semnate So Proud Apparel. Ulterior, au apărut şi cereri venite de peste graniţă, de la românii din Italia şi Spania.

În prezent, piese din colecţia brandului se regăsesc în incinta Galeriei Designerilor Români din Cocor, în Centrul Vechi din Capitală, la magazinul H2O, dar şi pe site-ul ro.soproud.ro

Bucureştiul nu a fost singurul oraş care i-a primit cu braţele deschise pe fondatorii So Proud Apparel, tricourile cu motive naţionaliste fiind comercializate şi în judeţul Hunedoara. „Cei interesaţi de produsele noastre le pot găsi şi în ţară, în Petroşani, dar le pot comanda şi pe site-ul nostru. E posibil ca vara aceasta să ne găsiţi şi la mare, în Neptun, deoarece patronul magazinul din Petroşani vrea să-şi deschidă un magazin şi acolo“, a completat Dragoş, artist tatuator de meserie.

Eminescu, „băiat de gaşcă“

Personajele imprimate pe tricouri nu au fost alese la întâmplare. „Fiecare replică şi figură a fost transformată şi adaptată conform cerinţelor actuale. Lucram la modelele pentru vară şi mi s-a părut potrivit mesajul lui Nenea Iancu,«Căldură mare, monşer». A urmat concepţia grafică, un Caragiale încins, transpirat, detalii care accentuează ideea de caniculă“, punctează Dragoş.

Dragoş poartă tricoul cu chipul lui Eminescu FOTO Facebook/ So Proud Apparel

Replica regretatului actor Dem Rădulescu din filmul „Astă seară dansăm în familie!“, „Nu vreţi să bem o bere şi să sacrificăm nişte mici“, apare şi ea pe tricouri. Un mesaj descifrat rapid de nostalgici, dar care îi face pe tineri să descopere unul dintre marii actori români.

Dornici să atragă interesul adolescenţilor pasionaţi de cultura urbană, băieţii l-au transformat pe Mihai Eminescu într-un „băiat de gaşcă“. „Eminescu a fost un adevărat  «maestru al rimelor», aşa că l-am reprezentat cu tatuaje şi nebărbierit pentru a-l integra în cultura underground. Ne-am gândit că aşa va fi pe placul noilor generaţii de copii şi adolescenţi“, punctează Costache Nicolae.

Au creat şi modelul  „Vlad Ţepeş – Dat Dracu“ la cererea fanilor. „L-am ales pe Ţepeş pentru că este un personaj foarte cunoscut de către străini şi chiar ni s-a sugerat aceast lucru de mai mulţi clienţi“, povesteşte Costache.

Prin mesajele noastre sperăm să atragem interesul tinerilor şi poate, măcar din curiozitate, vor căuta mai multe informaţii despre adevăratele valori ale poporului nostru“, a conchis Dragoş Macavei.

Sursa: Adevărul

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*