40 de ani de Timberland

40 de ani de Timberland

Ghetele de la Timberland sunt unele dintre cele mai recunoscute piese clasice ale modei, preferate de toată lumea, de la muncitori la rapperi. Care este secretul succesului?

39 de componente, construite în 80 de ateliere diferite din fabrică. Oricine ar fi iertat dacă ar crede că obiectul discuţiei este o piesă de la NASA. De fapt, este vorba de „reţeta“ unei perechi de ghete galbene, cu opt găuri, de la Timberland. Unele dintre cel mai uşor de recunoscut piese de încălţăminte din lume, care reuşesc să satisfacă gusturile a categorii şi generaţii diferite în acelaşi timp: de la hipsteri la muncitori, de la rapperi la intelectua­li. Ghetele, care au oferit numele companiei, sărbătoresc 40 de ani de la lansare în 2013 şi pot fi numite, cu uşurinţă, clasice ale modei.

În afara trendurilor

Pentru ca un brand de încălţări să devină atât de popular, să vândă milioane de exemplare anual, trebuie să transceadă tendinţele şi să intre într-o altă sferă, una a culturii pop. Nu este de ajuns să existe o gaşcă de pasionaţi ai modei înnebuniţi după acel produs, este nevoie ca piesa să depăşească bula din jurul industriei modei. Succese similare au fost obţinute cu ajutorul muzicii sau al artei de către alte branduri – precum Converse, care a ales trupa Hot Chip ca imagine a campaniei din 2010, fapt care îi permite astăzi să aibă reclame în cluburi şi la concerte din toată lumea.

„De cele mai multe ori, această dimensiune adiţională nu este aleasă de către brand, ci se întâmplă în mod natural: este vorba de locul potrivit şi momentul potrivit, imaginea corectă, stilul şi atitudinea“, scrie publicaţia britanică „The Guardian“.

Este ceea ce Timberland a făcut, iar asta se vede cel mai bine în profiturile companiei. Cumpărat de trustul gigant VF Corporation în 2011, brandul a avut parte de o creştere de 13% în primele nouă luni ale anul trecut, ajungând la peste 500 de milioane de euro. Iar ghetele galbene au contribuit din plin la ascensiunea financiară.

„Totul a început în anii ’70, când Sidney Swartz a observat că omul de rând american avea o nevoie permanentă şi nesatisfăcută pentru încălţăminte din piele de calitate, care să-i păstreze confortul şi afară“, spune Chris Pawlus, directorul creativ Timberland, pentru ziarul britanic. „Aşa că a creat această gheată impermeabilă, din piele galbenă, care a prins imediat“, a adăugat el.

Hip-hoperii, cei mai mari fani

Compania, fondată în 1918 de către Nathan Swartz, a preluat în 1973 numele de Timberland. Dar aripi a prins cu adevărat în 1990, când hip-hoperii şi rapperii americani au transformat ghetele galbene într-o semnătură a genului muzical. Wu-Tang Clan, Mobb Deep and DMX, idolii a milioane de tineri din toată lumea, au oferit perechii de încălţăminte importanţa străzii. Producătorul şi rapperul Timbaland şi-a inspirat şi numele de scenă din adicţia sa pentru produsul companiei, după cum mărturiseşte în autobiografia sa.

Interesul pentru acest accesoriu nu s-a pierdut nici printre muzicienii contemporani, fiind alegerea unor artişti precum Rihanna, Jay-Z, Kanye West şi A$AP Rocky. „Îmi place gheata galbenă, clasică, exact aşa cum este, fără adaosuri“, a spus Elgar Johnson, editor de modă al publicaţiei „i-D“. „Este extrem de masculină şi incredibil de versatilă, poate fi purtată şi de muncitorii obişnuiţi, dar şi de capetele încoronate ale străzii. Acest tip de încălţăminte a devenit atât de popular pentru că nu se conformează niciunui gen, poate să fie asortat la orice şi instantaneu se creează un look“, a explicat Johnson succesul Timberland.

Unii dintre cei mai în vogă designeri de bărbaţi din Anglia – Martine Rose, Matthew Miller şi Shaun Samson – au inclus ghetele galbene în ţinutele prezentate pe podium. „Este vorba despre funcţiile îndeplinite, este tot ce contează când vine vorba de piese-etalon. Fiecare cusătură, fiecare bucată de material şi fiecare pas în procesul de realizare. De aceea merge pe atâtea niveluri, pentru toată lumea“, a spus designerul Matthew Miller.

Pentru natură, nu împotriva ei

Timberland a fost una dintre primele companii producătoare de pantofi care au apelat la publicitate, în special la televizor. Iniţiativa a ajutat introducerea ideii de a pune logourile, în acest caz simbolul unui copac, pe partea exterioară a încălţărilor. Măsura a adus notorietate brandului, iar compania s-a concentrat mai mult să pună accentul pe latura eco a produselor sale.

O linie de pantofi care este în plină expansiune este Earth-keepers, cea mai „conştiincioasă“ linie din punct de vedere ecologic a mărcii. Perechea de ghete poate fi dezasamblată, şi mai mult din 50% din materiale pot fi reciclate.

Angajamentul brandului pentru protejarea naturii merge dincolo de produsele sale. Salariaţii companiei au plantat copaci în toată lumea, numai în China, Haiti şi Republica Dominicană peste două milioane şi jumătate. De exemplu, în Insulele Caraibe, scopul este ajutarea celor 2.000 de fermieri care participă la realizarea liniei Earthkeepers.

Deşi sunt multe maşini implicate în proces, multe detalii sunt realizate, în mod surprinzător, manual. „Noi încercăm să îmbunătăţim automatizarea procesului, dar nu să înlocuim forţa de muncă aşa. Nu poţi subestima niciun fel de muncă, dar când vine vorba de tăiatul pielii, suntem cei mai pricepuţi. Şi sunt lucruri pe care nu ai cum să le schimbi în munca manuală. Şi dacă automatizezi tăierea pielii, tot ai nevoie de oameni care să observe defecte ale materialului sau zgârieturi“, a spus Alejandro Ordoñana, şeful operaţiunilor din Caraibe.Poate că tocmai această atenţie la detalii explică şarmul ghetelor.

Formula magică a ghetelor

Ghetele galbene Timberland sunt un alt hit care spune povestea unui idei geniale. Mintea unui om care a reuşit să creeze un obiect mai mult sau mai puţin esenţial, dar care există în garderoba aproape fiecăruia. Să poţi să realizezi un obiect care să împace gusturile, vârstele şi culturile diferite din toată lumea este o reuşită care depăşeşte sfera modei.

Chiar dacă scopul lor iniţial este unul cât se poate de utilitar, ghetele de la Timberland au doza potrivită de şarm combinat cu practic. Dar cea mai frumoasă în această poveste este familia. Familia care a deschis o afacere la începutul anilor 1900, extinzând-o încet şi sigur. Familia care a implicat urmaşii la fiecare cărămidă pusă la fundaţia companiei, începută ca un atelier de pantofi.

Astăzi, fiii şi nepoţii lui Nathan Swartz sunt la conducerea firmei producătoare a celor mai cunoscuţi pantofi, probabil, din lume. Fiul acestuia, Sidney Swartz, a găsit formula magică pentru ca o pereche de încălţări să reziste timpului pe prima poziţie în top, iar nepotul se ocupă astăzi de îmbunătăţirea formulei, dar şi a modului în care aceasta este pusă în practică.

Şi, spre deosebire de multe alte companii internaţionale din industria modei, există un interes deloc mimat, ci chiar aplicat, pentru tot ce înseamnă mediul înconjurător. Ghetele, fabricate strategic în diverse colţuri ale lumii, nu lasă ravagii în urma lor şi nici nu se înalţă de pe mâinile subnutrite ale copiilor chinezi care lucrează în subsoluri. Iar genul acesta de abordare sănătoasă, lipsită de zgârcenia evidentă, pare să fie un secret al succesului.

 

Sursă: Adevărul

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*